O pozitivních účincích čerstvých klíčků je známo již z dob staré Číny a Egypta. Obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů, antioxidantů a proteinů. Čerstvé klíčky účinně přispívají ke správné funkci orgánů, mají rovněž preventivní, regenerační i léčivé účinky na lidský organismus. Jsou velmi efektivním zdrojem energie.
Klíčením dochází právě k maximálnímu využití minerálů a stopových prvků rostliny. Zároveň se vytvářejí i potřebné enzymy, které jsou velmi zásadní pro správnou činnost organismu.
Přírodní léčivá síla
Pravidelnou konzumací čerstvých klíčků zejména dochází k posílení imunity. Díky tomu je pak lidský organismus více odolný i proti běžným infekcím. Současně se však jedná i o velmi účinnou prevenci proti závažnějším nemocem.
Z tohoto důvodu jsou i klíčky mungo doporučeny odborníky v rámci konzumace jako prevence a při léčbě onkologického onemocnění. Stále více oblíbené klíčky mungo jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů A a B, tím tak poskytují psychickou odolnost a vyrovnávají překyselení organismu.
Ideální je samozřejmě konzumace čerstvých klíčků, tj. pokud je přidáte do salátu, do pomazánky, do jogurtu, lze je dát na pečivo apod. V tepelné úpravě již postrádají část hodnotných živin, ale i tak je lze použít do polévky, přidat k masu, do rizota apod.
Klíčení zvládne každý
Postačí jen hrst semínek propláchnout a vložit na noc do nádoby s čerstvou vodou. Semínka přes noc nabobtnají a získají potřebnou vláhu ke klíčení. Ráno je zapotřebí vodu slít. Je nutné každodenní poskytování vláhy, tj. propláchnutí semínek.
Již po prvním dni je viditelný proces klíčení, kdy se objevují první klíčky, které jsou velmi efektivní zásobárnou živin a vitamínů. Ideální doba pro sklízení je zhruba za tři až pět dní. Sklizené klíčky je dobré opláchnout pod studenou vodou.
Nejlepší je ihned konzumovat, ale lze je uchovat i v lednici po dobu jednoho týdne.